Search This Blog

August 17, 2015

AJATUKSIA KASVISSYÖNNISTÄ

Jo lapsena minua kiinnosti erään ystäväni elämäntapa / ruokavalio, sillä hän oli kasvissyöjä. Vuosien saatossa olen ollut edelleen kiinnostunut kasvisruokavaliosta, ja tuntenut sen jotenkin paremmaksi itselleni. Viimeiset viisi vuotta olen pohtinut ruokavaliota ihan oikeasti itselleni. Kaksi vuotta pohdin, että aloittaako, vaiko ei, kokeillako, vaiko ei.
Ja sitten pitkän harkinnan jälkeen, eräänä kesäisenä päivänä, päätin, että kyllä. Ja samantien, kun olin päätökseni tehnyt, tuntui, että olen tehnyt yhden elämäni parhaista päätöksistä. kas4 Tällä hetkellä minusta tuntuu, että olen vihdoin täysin omaitseni. Kun saa jonkun noin suuren ( tai ainakin minulle suuren ) ja pitkän pohdiskelun päätökseen, ja on tunne, että päätös on oikea, on jotenkin vapaa ja hyvä olo. Ja on ihanaa, että perheeni ja suurin osa läheisistäni syövät kyllä lihaa, mutta ymmärtävät päätökseni ja kunnioittavat sitä. kas2 kas3 Syitä, miksi olen vähän aina halunnut olla kasvissyöjä, on monia. Ensimmäinen ja varmaankin painavin on se, että rakastan eläimiä. En voi hyvällä omalla tunnolla ( Huom! Tämä on oma mielipiteeni ) syödä lihaa, jos tiedän, että esimerkiksi sika on kasvatettu vain sitä varten, vieläpä jossain huonoissa oloissa, että saan itse syödä sen. Mielestäni kenenkään elävän olennon elämän tarkoitus ei saa olla kuolema. Esimerkiksi monet maatilan eläimet ovat niin söpöjä, etten yksinkertaisesti halua haarukoida heitä lautaseltani.
kas9 kas7 Toinen painava syy minulle on ekologisuus. Kasvisruokavalio on paljon ympäristöystävällisempi, jonka seurauksena oma hiilijalanjälkeni hieman pienenee.
Ja olen superinnoissani, sillä kasvimaallamme on paljon ihania kasviksia, jolloin kasvisruokavalioni on entistäkin ekologisempi.
kas1 Olen nyt lakto-ovo-pesco-vegetaristi, eli syön edelleen kalaa ja kananmunaa sekä käytän maitotuotteita. Tämä tuntui itselleni luonnolliselta, ja hyvältä tavalta aloittaa konkreettisesti tutustumaan kasvissyönnin "maailmaan." Ruokavalio on täysipainoinen, koska se sisältää kalan ja kananmunan. Kokonaan vegaaniksi en ainakaan lähitulevaisuudessa ole ajatellut ryhtyä. Menen oman olon ja tuntemukseni mukaan, saatan jossakin vaiheessa mahdollisesti "olla enemmän" kasvissyöjä, eli jättää vielä esim. kalan pois, tai jotkut kalalajit, mutta en ainakaan toistaiseksi.
kas5 Haluan tähän loppuun vielä mainita, että tämän postauksen tarkoituksena ei ole käännyttää ketään kasvissyöjäksi, syyttää ketään tai mitenkään muutenkaan luoda kenellekään huonoa omaa tuntoa esim. naudan lihan syömisestä.
Sen sijaan halusin vain jakaa oman elämäni tärkeän ja itselleni erittäin merkityksellisen päätöksen, ja kertoa ajatuksiani siitä. Kaikki tässä postauksessa olevat jutut ovat ihan omia näkemyksiäni tai mielipiteitäni. Enkä tuomitse ketään, koska jokainen on vapaa tekemään ja ajattelemaan kasviksista tai lihasta tai mistä vaan, niin kuin itse haluaa.
Nyt kun sai nämä asiat sanottua, niin olisi kiinnostavaa tietää, onko ruudun toisella puolella jotain toisia kasvissyöjiä, tai kasvisten ystäviä. Ja jos haluatte keskustella tai kysyä jotain, niin laittakaapa kommenttia, niin vastailen. :-)

6 comments :

 1. Kiva postaus ja upeita kuvia! Tykkään etenkin tuosta aivan ensimmäisestä kuvasta! :)
  Ymmärrän täysin, että ryhdyit kasvissyöjäksi. Kaikilla on asiaan omat mielipiteet, itse en halua luopua lihan syömisestä, vaikka olenkin eläinrakas ihminen. Tiettyjä lihatuotteita olen vältellyt, ja välttelen yhä.
  Kasvikset ja hedelmät on hyviä, mutta marjat on parhaita! :"D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos kommentistasi, Anna <3!
   Ja kiitos, että jaoit oman näkökulmasi! Ihanaa, että siellä on toinenkin eläinrakas! ^_^
   Olen samaa mieltä, etenkin pensasmustikat ja mansikat! Ja nyt sesongin tullen myös puolukat!

   Delete
  2. Niinpä! Pitänee tässä tämän vklp aikana varmaan käydä katsomassa puolukoita. :)

   Delete
  3. Ihanaa, meilläkin suunnitellaan jo retkeä puolukkametsään! :-)
   Ihanaa syksyä sulle <3!

   Delete
 2. Hyvin kirjoitettu postaus, tähän on helppoa samaistua kaikin puolin :) Minulla päätöksen taustalta löytyy samoja syitä. Mielestäni on hyvä, että lihatuotannosta ja myös sen haitoista on nykyään saatavilla paljon tietoa, esimerkiksi dokumentteja ja kirjoja. Niin jokaisen on mahdollista tehdä omat päätöksensä ruokavalioonsa liittyen, eikä sen pitäisi ainakaan saatavilla olevasta tiedosta jäädä kiinni. Kasvisruoka on vielä niin maukasta! Mielestäni kasvisruokia tehdessä tulee hyödynnettyä monipuolisemmin erilaisia raaka-aineita ja mausteita. Juttelimme muuten kasvissyönnistä tällä viikolla balettitunnilla, ja baletin opettajani sanoi, että itse aloitti kasvisruokavalion alunperin vain siitä syystä, että hänestä kasvisruuat ovat niin älyttömän hyviä :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tuo raaka-aineiden moninaisempi käyttö on kyllä ihan totta! Minustakin kasvisruoat ovat huippuhyviä, tosin se ei ole päätökseni "perimmäinen " syy, mutta makujen perusteella voisi kyllä olla, hehe! :-D
   Kiitos kommentistasi! <3

   Delete

Kiitos kommentistasi! 💛 Thank you for your comment!